„Nasza zdolność przystosowania się do nowych technologii była kluczowa do odniesienia sukcesu” stwierdziła Mikayla Fulper. „Mój tata wprowadził np. panele słoneczne, które zasilają główną farmę. Dodatkowo dbamy o recykling wody, nawozów oraz energooszczędne wentylatory i żarówki. Zrównoważony rozwój jest dla nas bardzo ważny. Pomaga środowisku, poprawia produktywność i zyskowność naszego gospodarstwa, i pozwala nam kontynuować prowadzenie naszej farmy od ponad 100 lat”.
Od ponad 30 lat Fulper Farms współpracuje z Cargillem nad swoim programem żywieniowym. Około sześć lat temu konsultant Cargilla Steve Halahan zaczął współpracę z tym gospodarstwem. „Steve jest bardzo nastawiony na wyniki, zna nasze cele i pomaga nam wprowadzać pozytywne zmiany” mówi Mikayla. Dzięki temu partnerstwu udało się osiągnąć cel farmy, jakim jest zmniejszenie wkładu finansowego, przy jednoczesnym wzroście wydajności, dzięki rozwiązaniu dwóch ostatnich problemów zdrowotnych i produkcyjnych w stadzie. Na początku 2019 roku Fulper zaczęli dostrzegać problemy ze zdrowiem swoich zasuszonych krów, takie jak zatrzymane łożyska, zapalenie macicy i gorączka mleczna. Steve zdecydował się zmienić dawkę żywieniową, co zaowocowało rozwiązaniem wielu problemów, a stan zdrowia krów całkowicie zmienił się na lepsze.
Steve zaprosił dr. Billa Braungarda, specjalistę Cargilla ds. technologii, aby pomógł farmie i przyjrzał się również dawce laktacyjnej, kiedy odkryli syndrom spadku zawartości tłuszczu w mleku (MDF). „Zbudowaliśmy relacje ze Stevem i całą firmą Cargill, i nasze zaufanie jest powodem, dla którego kontynuujemy z nimi współpracę.”
Fulper Farms z wielką dumą dzieli się swoją misją zrównoważonego rozwoju z innymi. Prowadzą również działalność agroturystyczną. Breanna Fulper stworzyła Obóz Przygód Farmstead kiedy była w liceum, a teraz – czternaście lat później – każdego lata nadal goszczą na farmie ponad setkę dzieciaków. Ten obóz pozwala dzieciom nawiązać więź z cielętami, dowiedzieć się, skąd pochodzi ich żywność i odkryć możliwości branży mleczarskiej.
Niedawno do swojej oferty edukacji rolniczej dodali wycieczki rolnicze i terenowe. „Jestem naprawdę dumna z rodziny i naszej historii, i cieszę się, że dzielę się tym z innymi” – skomentowała Mikayla. „Wielu konsumentów nie ma informacji o tym, jak hodowane są krowy lub jak pracują gospodarstwa, a my chcemy pomóc im to zrozumieć i docenić wszystko, co wiąże się z tworzeniem produktów, które jedzą.”
Fulper Farms szczyci się ponad 100-letnim doświadczeniem w byciu innowacyjnym, a następne 100 lat zapowiada się świetnie, ponieważ wciąż się rozwijają. „Zrównoważony rozwój jest dla nas priorytetem, bo gwarantuje, że będziemy w stanie kontynuować to, co robimy dla przyszłych pokoleń.”