Sceptycyzm. Zniechęcanie. Śmiech. Z takimi reakcjami Tom Griffin, właściciel Circle T Dairy w Trenton w stanie Utah, spotkał się w 2012 roku, kiedy zaczął marzyć o zrobotyzowanym systemie udoju. W tamtym czasie całe zaplecze miało ponad 100 lat i Tom wiedział, że coś musi się zmienić, aby utrzymać rodzinne gospodarstwo dla przyszłych pokoleń.
Gdy Tom sprawdzał różne opcje modernizacji placówki najważniejsze było dla niego nie powiększanie stada, ale poprawa wydajności w sposób, który pozwoliłby Circle T Dairy pozostać biznesem rodzinnym.
„Naprawdę nie chcieliśmy martwić się zatrudnianiem pracowników zewnętrznych lub powierzaniem nieznajomym opieki nad naszymi krowami” – mówi Tom. „Wiedziałem, że roboty są dla nas właściwym rozwiązaniem, ale w tamtym czasie nikt w stanie Utah nie miał z nimi żadnego doświadczenia.”
Marzenie Toma sięgało ryzykownej sfery nowego i nieznanego. Nikt nie wydawał się chętny do pomocy. Będąc w pełni świadomy tego, jak ważne jest żywienie bydła, Tom chciał znaleźć kogoś, kto mógłby ułożyć właściwe dawki i wykorzystać jego zboża.
Tom zwrócił się wtedy do konsultanta Cargilla, Matta Leaka, który również jest hodowcą bydła mlecznego. Tom natychmiast poczuł się zachęcony pozytywnym usposobieniem i pewnością siebie Matta.
„Od początku powiedział, że nam się uda” – wyjaśnia Tom. „Jego postawa naprawdę zrobiła różnicę. Myślał przyszłościowo i wiedziałem, że w końcu znalazłem wsparcie, którego potrzebowałem.”
Chociaż Matt nigdy nie przygotowywał dawek pod roboty, znał kilku swoich kolegów z Cargilla i specjalistów technicznych, którzy mieli takie doświadczenie.
7 lipca 2015 roku, prawie siedem lat po tym, jak Tom zaczął marzyć o robotach udojowych, system został uruchomiony. Tego dnia Matt pojawił się w swoich butach roboczych, gotowy do pomocy i upewnienia się, że wszystko jest dostosowane do potrzeb stada.
Dzisiaj Circle T Dairy doi 120 krów za pomocą 2 robotów. Chociaż Tom mógł łatwo się zniechęcić i zrezygnować ze swojego planu, jego pasja i pomoc zespołu Cargill pomogła zrealizować to marzenie.